Forum -> Czy to ADHD

Tytuł:Czy to ADHD?
Autor:Nowicjuszka
12.5.2010, 04:52
Drodzy Panstwo, Mam 30 lat i nigdy nie bylam u psychologa, poniewaz kiedy bylam mala nie bylo mowy o ADHD, ale czy jesli: - bylam w szkole dosyc agresywna, - mialam problemy z nawiazywaniem kontaktow z innymi dziecmi, albo je bilam albo obdarowywalam nadmierna miloscia, - problemy z koncentracja, do dzisiaj nie koncze mysli, skacze z tematu na temat, - problemy z koordynaca ruchow, - mialam poczatkowo problemy z czytanie i pisaniem, na szczescie moja mama byla nauczycielka i powtarzala ze mna codziennie material, - problemy z jedzeniem, nie chcialam nic jesc, albo potrawy musialy miec okreslona konsystenceje, - moje problemy zaczely sie z przedszkolem, kazda zmaina otoczenia byla koszmarem: szkola podstawowa, wyjazdy na kolonie, bylam albo agresywna albo niesmiala, oczywiscie to sie wszystko zmienila dzisiaj ale do dzis nie potrafie funkcjonowac w grupie, nie wiem na czym mam sie skoncentrowac, nie rozumiem co do mne inni mowia, nie umiem odnalezc sie w ramach grupy, maksymalna liczba osob na ktorych jestem sie w stanie skoncentrowac to dwie trzy. W liceum mialam bardzo duze problemy zeby skoncentrowac sie na tym, co mowia do mnie nauczyciele, co skonczylo sie flustracja, wagarami, piciem alkoholu i popalaniem marihuany (nic szczegolnego moze), ale naprawde mialam wrazenie ze inni mowia do mnie jak przez szybe i ja nic z tego nie rozumiem. Dzisiaj robie trzydziesci rzeczy na raz pisze kilka projektow naukowych i ucze sie pieciu jezykow, zmienilam kilka razy kraj zamieszkania, mam wiele problemow z konczeniem planow, projektow, bardzo czest w srodku jednego zaczynam inny. Mam wieczny balagan doslownie wszedzie nad ktorym nie panuje, a ktory bierze sie z niczego, czytam po 8 ksiazek naraz. Zawsze mi mowiono (rodzice), ze jesli mowie o ADHD to jest szukanie wytrychow i zwalanie problemow na na cos trzeciego zamaiast pracowac nad soba poniewaz zawsze dawalam sobie jakos rade nigdy nie zawalilam roku ani klasy to tez nie bylo powodu, zeby szukac porad u ppsychologa, ale mam wrazenie ze cos jest ze mna "nie tak". Jestem bardzo czesto bez powodu zdenerwowana, - co tez bjswia sie trzecimi sprawami taki jak np. zjadlam kilka milimetrow swoich zebow poniewaz w nocy zaciskam szczeke i musze nosic szyne. Mam stany ekscytecji a potem wyczerpania. Najgorsze jest to, ze w stanie posrednim wszystko mnie nudzi. Znajomy pracownik spoleczny powiedzial mi, ze jesli jestem w stanie skoncentrowac sie na ksiazce i czytac to nie mam adhad, bo jego podopieczni w ogole nie daja rady z najprostszymi zadaniami. Moge na to zinterpretowan (na wlasne potrzeby) faktem ze mialam zawsze maksimum uwagi wyksztalconych rodzicow, ktorzy dbali, zeby mi sie noga nie obsunela - korepetycje, pomoc w domu. Do dzis nie potrafie byc dokladna, nie widze swoich bledow, nie widze literowek. Czy to mozliwe, ze mam ADHD? Do kogo mam sie zwrocic, mieszkam chwilowo w Szwecji i to troche utrudnia pole manewru, do kogo mam sie zglosic, czy to moze byc cos innego niz ADHD? Przyznam sie, ze cale zycie towarzyszy mi uczucie zmeczenia soba... Dziekuje za jakakolwiek pomoc

Tytuł:Czy to ADHD
Autor:Jerry
12.5.2010, 04:52
ach - jakbym czytał o sobie :) Poszukaj dobrego psychiatry. Leczenie bardzo pomaga. Baaardzo. Wszystko naokoło zwalnia i staje się takie poukładane. pozdrawiam

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest wolniejsze: ślimak czy gepard?